Bruce Springsteen heeft de rechten op zijn muziek verkocht aan zijn label Sony.

Naar verluidt brengt die verkoop hem vijfhonderd miljoen dollar op, zo’n 440 miljoen euro.

Hoewel noch Springsteen, noch Sony willen reageren, lijkt het verhaal te kloppen. Anonieme betrokkenen bevestigden het tegenover de New York Times.

Daarmee zou Springsteen  recordhouder zijn, want het bedrag dat Bob Dylan voor zijn muziek kreeg, zinkt erbij in het niet: dat zou ongerekend om ongeveer 250 miljoen euro gaan.

Net als Dylan en allerlei andere, vooral bejaarde popsterren als David Crosby, Stevie Nicks, Paul Simon en Neil Young, verkocht Springsteen zowel de rechten op de tientallen albums die Sony van hem uitbracht, als de rechten op zijn composities.

Wij gunnen hem dat geld graag, al was hij al niet onbemiddeld: niet alleen ontving hij royalties over zijn muziek en composities, hij trad ook heel veel op en brengt al jaren liveoptredens uit in eigen beheer.

We vragen ons wel af, hoe Sony en andere kopers van muziekrechten dat geld er ooit uit gaan halen: het lijkt zo langzamerhand eerder op de tulpenhandel die de rijken een paar jaar in een ijzeren greep hield in d eerste helft van de zeventiend eeuw…

Eerdere berichten over Bruce Springsteen vind je in de categorie Nieuws.