Zangeres Julee Cruise is overleden aan de gevolgen van SLE, vermoedelijk op 10 juni. Zij was 65 jaar oud.

Cruise werd wereldberoemd als zangeres van de songs van de tv-serie ‘Twin Peaks’ van regisseur David Lynch.

Deze door zijn duistere symboliek topzware serie, die meer vragen opwierp dan beantwoordde, had een instrumentaal, steeds herhaald thema, maar Lynch schreef ook een tekst bij de muziek van Angelo Badalamenti.

Vooral door dat nummer werd Cruise bekend, want het wereldwijd een hit. ‘Into the Night’ en ‘The Nightingale’ werden eveneens bekend. Ook die nummers stonden op de soundtrack van de serie, maar een paar jaar later ook op haar eigen eerste album.

Lynch en Cruise werkten toen al een paar jaar intensief samen, want in 1986 zong zij al het door Lynch en Badalamenti geschreven ‘Mysteries of Love’ voor Lynch’ film ‘Blue Velvet’ en in 1989 werkten de twee mee aan Cruise’ debuutalbum ‘Floating into the Night’.

Zij speelde ook de rol van zangeres in de bar van het dorp en was in diverse afleveringen te zien.

In 1990 werd zij lid van de B-52s en verving daar Cindy Wilson tot 1999.

In 1993 bracht ze ‘Voice of Love’uit, in 2002 ‘The Art of Being a Girl’ en in 2001 ‘My Secret Life.

Ook in het in 2017 gemaakte derde seizoen van ‘Twin Peaks’ was ze te zien. Daarin zong ze een versie van ‘The World Spins’.

In 2018 werd SLE bij haar geconstateerd, een auto-immuunziekte die ontstekingen veroorzaakt in onder weer de gewrichten, slijmvliezen en nieren.

In dat jaar kam ook de ep “Three Demos’ uit, met daarop inderdaad de demo’s van dat nummer én die van ‘Falling’ en ‘Floating’.

Haar echtgenoot Edward Grinnan postte op het nieuws op Facebook. Zijn bericht begint met regels die op zijn minst zouden kunnen betekenen dat Cruise euthanasie heeft laten plegen:

‘For those of you who go back I thought you might want to know that I said goodby to my wife, Julee Cruise, today. She left this realm on her own terms. No regrets. She is at peace.’:

https://www.facebook.com/groups/801315293816343/permalink/1052034908744379