www.dietervanderwesten.com

verbeten idealisten

De eerste song van het tweede album van de Dieter van der Westen Band is het statig deinende, dreigende ‘Gave My Soul’. Daarin combineren Van der Westen – zang en akoestische gitaar, Gijs Anders van Straalen – drums, Eric van der Westen – bas, Aron Raams – elektrische gitaar, Joost Abbel – dobro, banjo en achtergrondzang en Mirte de Graaf – viool succesvol americana met De Graafs folkviool.

Het is het eerste van twaalf songs waarin Dieter van der Westen zijn favoriete twee genres uitdiept, hoewel ze niet in alle nummers versmelten:

vier ervan zijn snelle folk- en bluegrass-songs die tot dansen noden, terwijl de andere weemoedige ballads zijn. Daarbij plaatst de groep zich midden in de Amerikaanse traditie met songtitels als ‘Homeward Bound’, tekstuele referenties in ‘Still Crazy’ en muzikale verwijzingen naar rockabilly en singer-songwriter.

Dieter van der Westen overtuigt als zanger in de door hem geschreven songs met zijn iets nasale, wat schorre stem vol spijt en verlangen opnieuw, terwijl de even gerenommeerde als gedreven band sfeervol speelt met hoofdrollen voor Raams, Abbel en De Graaf.

Opvallend daarbij is, dat de band drie songs opnieuw opnam die de broers Dieter en Eric van der Westen ook al op ‘The Sun will Rise Again’ zetten, hun duoplaat uit 2021. Behalve het titelnummer van dat album zijn dat ‘From Dusk till Dawn’ en ‘Hold the Line’, toevallig (?)  de eerste drie songs van dat album. Geen ervan is erg anders dan de versies op die duoplaat, maar sfeervol zijn ze opnieuw. Zo maakte de Dieter van der Westen Band na ‘Me and You’ weer een veelzijdig en sterk album.

***1/2