Kismet kis1012

www.luckydice.nl

achtenhalf

Na het in 2019 verschenen debuut ‘Sampler’ komt nu het naamloze tweede album uit van Lulu and the Broadsides. Daarop zetten zangeres Dayna Kurtz, drummer Carlo Nuccio, bassist James Singleton, toetsenist Glenn Hartman en gitarist Robert Maché elf songs. Die zijn een mix van zes door Kurtz geschreven nummers en vijf covers die zij naar haar hand zet.

Daarbij maakt zij onverwachte keuzes, net als op die vorige en haar soloalbums ‘Secret Canon Vol 1’en ‘Secret Canon Vol. 2’: zij combineert obscure songs als het ook door Little Feat gecoverde

‘That’s a Pretty Good Love’ van blueszangeres Big Maybelle uit 1956 met songs van Iggy Pop, Nick Cave en de Masters of Reality. Opvallend is verder, dat ze twee songs van  ‘Sampler’ opnieuw opnam: ‘A-Grade’en ‘You’re Trouble’.

Door Kurz’ even melancholieke als mistige zang en de door haar band los en rauw gespeelde, op rhythm ‘n’ blues geïnspireerde muziek vormen de elf songs een eenheid: Nuccio en Singleton leggen swingend en sleurend de basis, Hartman en Maché wisselen stuwende ritmische accenten af met felle solo’s. Zo roepen ze overtuigend de livesfeer van de jaren vijftig op, zowel in de ballads als de snelle nummers.

Kurtz overtuigt daarin zolang ze vrij kan fraseren en timen, kan uithalen en fluisteren.  Het levert emotionele bekentenissen op, bijvoorbeeld  in haar ‘How Do I Stop’ en Pop’s ‘I Need Somebody’. Dat daarin haar kracht ligt, bewijst ze onbedoeld ook in ‘Bigger in Texas’ en ‘Take My Advice’. Daarin is het tempo voor die vocale vrijheid te bepalend. Dat zijn dan ook de minste nummers van dit goede album, helaas meteen ook het laatste met de in augustus overleden Nuccio.

****+

De recensie van ‘Sampler’ vind je in de categorie recensies New Orleans en die van ‘Secret Canon Vol. 1’ en ‘Secret Canon Vol. 2’ in Recensies roots.

Andere berichten over Dayna Kurtz vind je in de categorieën Nieuws, New Orleans, Concerttips, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Dossier Crisis in de platenindustrie en Luisterpalen.