De gerenommeerde Amerikaanse uitgever Simon & Schuster heeft op zijn minst een scheve schaats gereden met de speciale editie van Bob Dylan’s ‘The Philosophy of Modern Song’.

Daarvan waren namelijk 900 exemplaren te koop met een handtekening van Dylan voor 599 dollar (zo’n 575 euro) per stuk.

Het viel kopers ervan op, dat alle handtekeningen vrijwel identiek waren, zo identiek dat het onwaarschijnlijk was. Dar kwamen ze achter toen ze foto’s ervan publiceerden: er bleken zeventien varianten van de handtekening te zijn gezet, die ieder weer vele keren terugkwamen.

Toen die kopers daarover klaagden bij Simon & Schuster, was de schriftelijke reactie dat de handtekeningen wel degelijk echt waren en dat de gesigneerde boenen waren voorzien van een certificaat van echtheid.

De door de ceo van de uitgever ondertekende brief formuleerde het als volgt: ‘We certainly understand any concerns you may have, however – each individual copy of the limited signed edition of Bob Dylan’s The Philosophy Of Modern Song was personally signed by the author and is accompanied by a letter of authenticity from the publisher of Simon & Schuster.’

Dat deed de onrust onder de kopers niet afnemen en daarna kwam Simon & Schuster op zondag 20 november met een een e-mail aan de klagers. Daarin was de tournure even onverwacht als totaal: het bedrijf bood excuses aan voor de gemaakte fout: er was gebruik gemaakt van een ‘autopen’, een machine die handtekeningen zet.

De uitgeverij bood aan het aankoopbedrag terug te storten, gevolgd door de zin:  ‘Please keep your copy of ‘The Philosophy of Modern Song’ at no cost. We hope you will enjoy reading it.’

Later volgde ook nog deze tweet:

https://twitter.com/simonschuster/status/1594437832726040576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1594437832726040576%7Ctwgr%5E7c53e0fa59be73f94ae95d01ce84dedd36f3a69d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nme.com%2Fnews%2Fmusic%2Fsimon-schuster-apologise-offer-refunds-for-hand-signed-bob-dylan-books-signed-by-autopen-3353420

Eerdere berichten over Bob Dylan vind je in de categorie Nieuws.