Shining Light Records SLR0192022

tijdloze idealisten

Toetsenist-zanger Bart de Win, zangeres Arianne Knegt en gitarist Harry Hendriks namen de twaalf songs voor het zesde Tip Jar-album weer op in hun twee thuisstudio’s: in Eindhoven waren dat er acht met drummer en producer Eric van de Lest en in Austin vier met gitarist-producer Walt Wilkins.

In Nederland en de VS lieten ze zich bovendien begeleiden door muzikale vrienden die bijvoorbeeld ook op voorganger ‘One Lifetime’ meededen: violist Joost van Es, bassisten Bill Small en Tonnie Ector en drummer Pat Manske.

Daarbij putten De Win en Knegt vooral uit

singer-songwriter, folk en country, terwijl af en toe weer jazzinvloeden doorklinken. De door Knegt gezongen nummers hebben de sterkste countryinvloeden, een genre waarvoor haar stem bij uitstek geschikt is, terwijl zij in de door De Win gezongen songs zorgt voor de goed bij zijn zang passende tweede stem.

De door De Win solo of met Knegt, Hendriks, van de Lest en Wilkins geschreven teksten ademen in de opener het plezier van het weer op tournee kunnen gaan, in het tweede nummer vriendschap en in het derde liefde, pijlers waarop deze vriendenclub is gebaseerd.

Toch sluiten ze hun ogen niet voor de realiteit: zo bezingt De Win in ‘White Sands’ de weemoed van verloren gegane idealen of een verloren vriendschap en zingt Knegt met veel gevoel over de dementerende weduwe van een gesneuvelde soldaat en in het impressionistische ‘Strong Enough’ over haar overlijdende vader.

Ook in deze songs staan Tip Jar’s idealen recht overeind op een integer en geïnspireerd album.

***1/2

Andere berichten over Tip Jar en Bart de Win vind je in de categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Concerttips en Andere rootsradio.

De recensie van ‘One Lifetime’ vind je in de categorie recensies roots.

Ook de recensies van de albums ‘Easy to See’, ‘Little World’ en ‘The Simple Life’ van Bart de Win vind je terug in die categorie.