BMG538640290

sterk staaltje.

Singer-songwriter David Crosby begon in 2014 zijn zoveelste jeugd met zijn soloalbum ‘Croz’ en bracht daarna nog vier albums uit, waarvan twee met Snarky Puppy-gitarist Michael League, gitariste Bekka Stevens en toetseniste Michelle Willis: ‘Lighthouse’ (2016) en ‘Here if You Listen’ (2018).

Crosby roemde hun samenwerking en hun gelijkwaardige inbreng en toerde in 2018 dus graag met ze door Amerika. Deze combinatie van cd en dvd legt het slotoptreden ervan vast: de zestien nummers tellen 72 minuten.

Acht songs daarvan komen van hun twee albums en vijf zijn oude nummers van Crosby, terwijl ze afsluiten met Joni Mitchell’s ‘Woodstock’. Willis en Stevens mogen ieder een song inbrengen, die ondanks hun leadzang redelijk passen bij de andere nieuwe.

Het is een intrigerend concert om verschillende redenen:

de vier kunnen het muzikaal goed vinden en spelen dus minstens zowel voor hun eigen plezier als voor het publiek. Ze doen ook in de klassieke Crosby-nummers geen enkele concessie aan de verwachtingen van de toeschouwers en spelen ze akoestisch, met af en toe een elektrische gitaar als contrast.

Ook live harmoniëren de stemmen van de vier mooi en League, Stevens en Willis zingen bepalende tegenmelodieën naast die van Crosby, terwijl ze hem mooi aanvullen in de koortjes. Crosby zelf is trouwens ook live opvallend goed bij stem met zijn kenmerkende hoge zang.

Enige minpunt aan dit bijna perfecte concert is, dat veel nieuwe songs net als op die albums stuurlozer meanderen dan Crosby’s solonummers, maar ook thuis kun je daarmee vrede hebben.

****

Eerdere berichten over David Crosby vind je in de categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Concerttips en De rode draad.

Een concertrecensie van David Crosby van zijn set tijdens het Once in a Blue Moon-festival in 2018 in het Amsterdamse Bos vind je uiteraard in de categorie Concertrecensies.

De recensie van ‘If I Could Only Remember My Name -50th Anniversary Expanded Edition’ vind je uiteraard in de categorie Recensies singer-songwriter.