Gitarist Jeff Beck is overleden. Hij was 78 jaar oud.

Beck’s overlijden is bekendgemaakt door zijn familie. In de verklaring staat dat hij ‘vredig’ stierf aan een onverwacht opgelopen bacteriële hersenvliesontsteking op.

Beck was nog volop actief. Zo had hij recent een album opgenomen met zijn vriend Johnny Depp en toerden de twee ook door de VS.

Beck was al sinds 1975 soloartiest en was daarvoor zeker tien jaar een grote naam, maar zijn faam groter dan zijn verkoopcijfers

Beck werd bekend nadat hij in 1965 Eric Clapton had vervangen in The Yardbirds. Die door blues beïnvloede Britse band scoorde toen de grootste hits uit hun loopbaan als ‘Shapes of Things’.

Beck werd na ruim anderhalf jaar ontslagen uit de groep, doordat hij tijdens een Amerikaanse tournee steeds verdween, maakte een succesvolle solosingle (‘Hi Ho Silver Lining’), maar vormde daarna de Jeff Beck Group met muzikanten als Ron Wood en Rod Steward.

De laatste twee vormden in 1970 de Small Faces, terwijl Beck zijn groep voortzette met andere muzikanten tot 1972. Daarna was hij lid van het supertrio Beck, Bogert & Appice en na het uiteenvallen daarvan ging hij solo, al had hij op tournee altijd een begeleidingsgroep, die uit verschillende musici bestond.

Ook speelde hij mee op albums van velen, onder wie uiteenlopende namen als Mick Jagger, Neil Rogers, Roger Waters, Stevie Wonder, Tina Turner, Buddy Guy, Jon Bon Jovi en Ozzy Osbourne.

Beck stond namelijk in hoger aanzien bij collega’s dan bij het massapubliek met zijn moeilijk te definiëren stijl. Daarin combineerde hij blues, rock-‘n-roll en jazz. Die waardering blijkt ook wel uit het feit dat hij vijfde stond op de lijst van de beste gitaristen aller tijden zoals Rolling Stone die opstelde.

Beck won acht Grammy’s en werd twee keer lid gemaakt van de Rock and Roll Hall of Fame: in 1992 met de Yardbirds en in 2009 als soloartiest.

Het compleetste in memoriam vind je bij de BBC:

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-64228780