Barrett Strong is overleden. Hij was 81 jaar oud.

Strong’s naam is niet zo heel bekend, maar een aantal van zijn songs zijn dat wel. Niet alleen zong hij het door Motown-directeur Berry Gordy en zijn secretaresse Jany Bradford geschreven ‘Money (That’s what I Want)’ tot een hit in 1959, de eerste voor het toen nog jonge Motown-label, al verscheen het formeel op Tamla en Anna. Niet veel later werd het gecoverd door zowel de Rolling Stones als de Beatles.

Strong zelf stelde, dat hij aan het nummer had meegeschreven en inderdaad stond zijn naam ook op het oorspronkelijke registratieformulier van de United States Copyright Office. Gordy hield dan weer vol dat dat het gevolg was van een administratieve fout.

Nadat hij een tijd heel toepasselijk had gewerkt in de Chrysler-fabriek in Detroit, waar hij ook opgroeide, schreef hij nummers voor Motown. Daar waren grote internationale hits bij, die hij samen met producer Norman Whitfield componeerde: ‘I Heard It Through the Grapevine’,  ‘War’,  ‘Ball of Confusion (That’s What the World is Today) en ‘Papa Was a Rolling Stone’.

Voor die laatste song kregen de twee een Grammy in de categorie voor de beste Rhythm ‘n’ Blues-song.

Op basis van dat succes kreeg hij een contract bij Capitol, dat twee soloalbums van hem uitbracht: ‘Stronghold’ in 1975 en ‘Live & Love’ in 1976.

Zijn solocarrière kwam daarmee niet echt van de grond en pas veel later kwamen nog twee albums van hem uit: ‘Love Is You’ in 1987 en in 2008 ‘Stronghold II’, vier jaar nadat Barrett Strong werd gekozen tot lid van de Songwriters Hall of Fame:

.

https://variety.com/2023/music/obituaries-people-news/barrett-strong-dead-motown-temptations-1235505928/