Gitarist David Lindley blijkt al op 3 maart jl. te zijn overleden. Hij was 78 jaar oud.

Zijn doodsoorzaak is niet bekend gemaakt, maar Lindley zou hebben geleden aan nierproblemen, longproblemen en andere ziekten.

Lindley werd in de jaren zeventig bekend als gitarist van singer-songwriter Jackson Browne, voor wie hij slidegitaar en steelgitaar speelde. Hij was Browne’s gitarist vanaf diens debuut ‘For Everyman’(1973) tot ‘Hold Out’(1980).

Een goed voorbeeld van zijn stijl is het titelnummer van Browne’s ‘Running On empty’, waarop Lindley een zinderende lap steelsolo speelt.

Ook deed hij sessiewerk voor Warren Zevon, Linda Ronstadt, Ry Cooder, Bob Dylan, Dolly Parton en minder in dit rijtje passende namen als Iggy Pop en Rod Steward, maar ook talloze anderen.

Naast zijn bestaan als sessiemuzikant had hij sinds het begin van de jaren tachtig ook de groep El Rayo-X, die een veelheid aan stijlen combineerde: blues, rock, reggae, zydeco en invloeden uit muziek uit het Midden-Oosten.

Die laatste invloed was al hoorbaar in de muziek van Kaleidoscope, de groep waarin hij zat in de late jaren zestig: ‘Slide Trip’ en ‘A Beacon from Mars’ zijn daarvan duidelijke voorbeelden.

Dat zijn overleden geen voorpaginanieuws was, zegt veel over zijn bekendheid: hij was veel meer een ‘musician’s musician’ dan een ster.

Een uitgebreide necrologie van Lindley is overigens hier te vinden:

https://www.nytimes.com/2023/03/07/arts/music/david-lindley-dead.html