Arland Records ARLD2355

www.ruudhouweling.com

doelbewuste voltreffer

Singer-songwriter Ruud Houweling nam de elf songs voor zijn derde soloalbum op met vaste krachten als drummer Rob Wijtman, contrabassist Egon Kracht, accordeonist Rik Cornelissen, klarinettist Michiel van Dijk en violist Ro Krauss.

Houwelings nieuwe songs staan dan ook in de traditie van ‘Erasing Mountains’, het album waarmee hij in 2017 als ex-voorman van Cloudmachine zijn solodebuut maakte, en de daarna verschenen, even mooie ep ‘The Day Just Blew A Day Away’.

Hij kristalliseert in deze songs dan ook opnieuw de mix uit van

Amerikaanse invloeden en Europese: hij combineert rootsy instrumentaties met popelementen en dwarse accenten in de ritmes van de swingende Wijtman en de explosief stuwende Kracht. In de vaak stemmige lijnen voor Krauss en blazers Van Dijk, trombonist Kobi Arditi en tubaspeler, contrabastrombonist en tenorsaxhoornist Patrick Votrian klinkt dan weer de invloed door van Europese klassieke muziek, maar ook een treurmars uit New Orleans (‘The Way Home’).

In opener ‘On A Clear Day’ combineert Houwelings bepalende akoestische én elektrische gitaar met Krauss op altviool in een statige, melancholieke melodie, terwijl hij de herinnering lijkt te bezingen aan hoe zijn vader zijn strenge geloof van zich afwierp met een mengeling van spijt en opluchting. Hun complexe verstandhouding is ook het onderwerp in ‘Secret Wounds’, maar Houweling bekijkt die inmiddels met distantie.

In andere songs blijkt hij even geïnspireerd als gelouterd en verzoend met wie hij geworden is, al beseft hij dat hij dezelfde fouten opnieuw zou maken als hij zijn leven over mocht doen (‘The Same Mistakes’). Als dat weer net zulke prachtige albums oplevert, is daartegen geen enkel bezwaar.

*****