Er was lang sprake van een sciencefictionfilm waarin Gram Parsons een van de hoofdrollen speelde, maar veel meer dan dat was er niet over bekend: van de opnamen was geen spoor te vinden en andere tastbare bewijzen waren ook niet voorhanden.

Daar gaat nu verandering in komen, want Chris Campion vond allerlei fragmenten van het script, foto’s van de filmset en ander beeldmateriaal.

Hij schreef er samen met Anthony Foutz, de art director van de film, het boek  ‘Saturation 70: A Vision Past of the Futute Foretold’ over.

Het verhaal van de ontstaansgeschiedenis is zo onwaarschijnlijk, dat het wel waar moet zijn: Foutz was opnamen aan het maken voor een film over de Rolling Stones, ‘Maxagasm’.

Daarvoor had hij samen met Sam Shepard het script geschreven, maar na het bezoek aan een ufo-conventie kwam bij hem de gedachte op met de geschoten beelden een andere film te maken.

Het boek staat gepland voor april 2024, maar er inmiddels is al wel het nodige over de film bekend: naast een hoofdrol voor Parsons waren er belangrijke rollen voor Julian Jones-Leitch, de destijds vijf jaar oude  zoon van Rolling Stone Brian Jones, en Mamas and the Pappas-lid Michele Phillips.

De muziek werd geschreven door Parsons en Byrds-voorman Roger McGuinn, terwijl de special effects voor rekening kwamen van Douglas Trumbull.

Die naam zal alleen bij film-afficionado’s een belletje doen rinkelen, maar hij was ook verantwoordelijk voor de effecten in het destijds baanbrekende ‘2001: A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick.

 Het gebonden boek gaat 176 pagina’s tellen en wordt gefinancierd oor een kickstarter-campagne.

Die pagina is alleen al interessant vanwege de informatie over de film en alles eromheen:

https://www.kickstarter.com/projects/wolfandsalmon/saturation-70-a-deluxe-art-book-about-a-lost-sci-fi-film

Heel modern is er ook een trailer om het boek te promoten:

Een eerder bericht over een expositie in 2014 in het Londense Horse Hospital van vijf minuten beeldmateriaal uit de film vind je in de categorie Nieuws.