PRS For Music is een Engels bedrijf dat royalty’s incasseert voor componisten.

Dat bedrijf had blijkbaar niet genoeg geld te innen, want het heeft zijn klanten gevraagd welke song mannen het beste aan het huilen maakt.

Meer dan 1700 componisten hebben inderdaad ook nog gereageerd in plaats zich onmiddellijk in hun huisstudio op te sluiten om zelf de ultieme tearjerker te schrijven.

De song die mannen het meest aan het huilen maakt is R.E.M.’s vakkundige Everybody Hurts, dat wij van Kippenvel wel mooi vinden, maar geen emotionele uitschieter. Eric Clapton’s Tears In Heaven staat op nummer twee. Dat is inderdaad een droevige ballad, vooral omdat Clapton die schreef nadat zijn jonge zoontje uit een op een kier staand raam van een appartement in een hoge flat doodviel. Op de derde plaats staat het inderdaad intense Halleluja van Leonard Cohen. Ook nummer vier kan er nog mee door, want Nothing Compares 2 U van Sinead O’Connor is juist indrukwekkend door het vrijwel ontbreken van begeleiding en dus van pathos.

Daarna wordt het snel minder, want U2’s With or Without You is doorsneekwaliteit, The Drugs Don’t Work van The Verve hebben wij al die tijd succesvol weten te vermijden, Elton John’s Candle In The Wind is natuurlijk niet meer of minder dan ambachtelijk maakwerk,  Streets of Philadelphia van Bruce Springsteen is inderdaad ingehouden melancholiek, maar in het oeuvre van de Boss’s ballads niet veel meer dan een vullertje, bij Unchained Melody van Todd Duncan uit de jaren vijftig denken wij meteen aan het gelijknamige nummer van de Righteous Brothers en Angels van Robbie Williams doet ons hooguit de schouders ophalen.

PRS geeft de namen van de deelnemende componisten aan deze enquête niet vrij en dat is jammer, want dan konden wij hun eigen composities ook eens langs de emotionele meetlat leggen.