In de Engelse hitlijsten staan de Beatles op nummer een met hun recent door Paul McCartney en Ringo Starr afgemaakte ‘Now and Then’.

Dat betekent een record, want hun eerste nummer een was zestig jaar geleden en dus zijn de Beatles de groep me de langste periode tussen twee nummer-eennoteringen: ‘From MeTo You’ stond op die positie in ei 1963, om precies te zijn zestig jaar en zes maanden geleden.


Daarmee overtreft de groep Elvis Presley riant, want die was 47 jaar en zes maanden recordhouder: die tijd zat er blijkbaar tussen ‘All Shook Up’ in 1957 en de rerelease van ‘It’s Now or Never’ in 2005.

In de eerste week na het uitkomen werden 78.200 exemplaren verkocht: dat gaat dan om de optelsom van de verkoop en de streams.

Ook hebben de Beatles blijkbaar onbedoeld een ander record te pakken: dat van de langste periode tussen twee nummer-eennoteringen.

Hun vorige was ‘The Ballad of John and Yoko’, een single die in 1979 op een stond en dat is inmiddels 54 jaar geleden. Dat is aanmerkelijk langer dan de 44 jaar die verstreken tussen Kate Bush’ ‘Wuthering Heights’ in 1978 en de tweede keer dat ‘Running Up That Hill’ een hit werd in 2022 door de serie ‘Stranger Things ‘.

Daarmee is het aantal records nog niet ten einde: in het VK is het de snelst verkopende single van het jaar 2023 (48.000 stuks in een week) én de snelst verkopende vinylsingle van het jaar met 19.400 exemplaren.

In Nederland kwam het nummer overigens op nummer vijf binnen in de GfK Dutch Single Top 100, direct achter een andere nieuwe binnenkomer ‘De leven’ van Kevin ft. S10: tijden veranderen, inderdaad…

In de VS staat het nummer in de eerste week direct op nummer een van de digitale singles.

Intussen heeft regisseur Peter Jackson gezegd dat nog meer ‘nieuwe’ Beatles-songs ‘voorstelbaar’ zijn: het is nu mogelijk om een nummer uit de lange versie van de door hem geregisseerde Get Back-documentaire te lichten, de bijdragen van John Lennon en George Harrison te scheiden van het andere geluid en die dan ook door Paul McCartney en Ringo Starr te laten aanvullen, zo meent hij.

Dat doet mij dan weer denken aan het commentaar dat wordt toegeschreven aan Harrison toen hij het oorspronkelijke cassettebandje met de door Lennon gemaakte demo van ‘Now and then’ hoorde: ‘fucking rubbish’….

Eerdere berichten over de Beatles vind je in de categorie Nieuws.