Dat maanlander Odysseus na zijn landing verleden week op het maanoppervlak is omgevallen, was al duidelijk, net als het door Intuitive Machines bekend gemaakte gegeven dat zijn levensduur daardoor drastisch zou worden bekort.

Misschien werd die val veroorzaakt door het gewicht  van de popmuziek die het met zich meevoerde: zo was muziek van onder anderen Marvin Gaye, Santana, Chuck Berrry, Sly & the Family Stone, Jimi Hendrix, Bob Marley, Janis Ian, Elvis Presley, The Who en Timbaland.

Heel bijzonder is het feit dat daar ook niet eerder uitgebrachte nummers bij zijn: het zou gaan om opnamen van Hendrix, gemaakt voor hij de Experience formeerde.

Ook werden foto’s van het eerste Woodstok-festival meegestuurd en artwork van Pink Floyd’s ‘Dark Side of the Moon’.

Dat alles is opgeslagen op een nanofiche, zodat het aan het letterlijke gewicht niet kan hebben gelegen.

De nadruk op het door velen nog altijd voor magisch versleten popjaar 1969 wordt veroorzaakt doordat de eerste maanlanding ook in dat jaar plaatsvond, door de mythische ‘Summer of Love’ van dat jaar en door het feit dat  samensteller Dennis Santana (What’s in a name? inderdaad) van Space Blue samenwerkte met Melody Trust, een bedrijf dat de rechten heeft op zo’n 25.000 songs:

www.billboard.com/music/rock/moon-landing-2024-music-lunar-capsule-1235615080/