Continental Song City CSCCD 1203

jeugdige overmoed

‘Go By Feel’, het debuut van de Canadese The Hello Darlins uit 2019, bevatte elf songs met invloeden uit blues, country en gospel, hoewel die niet altijd versmolten.

De kerst-EP’s ‘Heart in the Snow’ (2020) was wel consistent van sfeer, maar ‘In the Sundust’ (2023) weer niet: die laatste bevatte vijf songs die nu op deze dubbelaar staan en slechts twee andere.

Zangeres Candace Lacinda en toetsenist Mike Little hebben echter aan inspiratie geen gebrek, want op dit album staan zestien nummers, waarvan een in een lange en een kortere (radio)versie.

Ze schreven opnieuw songs in verschillende stijlen: radiovriendelijke rock, traditionele country, blues en ballads. Vaak doen ze dat samen, soms met gitarist Murray Pulver en soms doet Lacinda dat alleen. Gitarist Russell Broom is het vierde groepslid, want een vaste ritmesectie heeft de band niet.

Producers Little en Pulver huurden daarom drummer Chad Cromwell en bassist Bob Glaub in, twee sessiemuzikanten met een lange staat van dienst en een grote veelzijdigheid.

Die verscheidenheid is

ook de val waarin Lacinda, Little, Pulver en Broom trappen. Hoewel Lacinda een emotionele en expressieve stem heeft, zingt ze maar elf nummers: vier worden door gastvocalisten gezongen en een door Pulver. Bovendien volgt na de even intieme als huiveringwekkende opener ‘Forgiving Cain and Loving Abel’ een door Cromwell platgeslagen rocker en een door JD Edwards gezongen uptempo-nummer, waarin hij lijkt op Mick Hucknall.

Zo wordt het eigen geluid vertroebeld, want dat is pas weer hoorbaar in het vierde en het vijfde nummer. In die rootsy ballads maakt Lacinda indruk, ook door de overtuigende, veel ruimte kennende muziek. In uptempo- en straighte countrynummers doet ze dat veel minder, doordat ze dan haar toon en timing niet kan uitbuiten.

Ook de tweede schijf is stilistisch zo verbrokkeld, dat de groep uit deze zestien nummers een heel sterk, coherent album had kunnen samenstellen.

***