Op 10 mei as. komt een live-album van de Staple Singers uit: ‘Africa 80’.

Daarop staan inderdaad opnamen van een Afrikaanse tournee die de fameuze Amerikaanse gospelgroep in 1980 ondernam en die werd gesponsord door de Amerikaanse regering.

Hoewel de opnamen zijn gerestaureerd en opnieuw gemasterd, bevat dit album maar tien nummers, zodat je je kunt afvragen of de wereld erop zit te wachten, al schreef Tim Dillinger-Curenton nieuwe liner notes, waarin hij er ongetwijfeld in geslaagd is de geschiedenis van de groep en het belang van context te voorzien en de tournee en de opnames te ontleden.

Ze zongen toen hits als ‘Respect Yourself’ en klassiekers als ‘Will The Circle Be Unbroken’, maar helaas ook songs als ‘Easy On Down The Road’uit ‘The Wiz’ en ‘A House Is Not A Home’ van Burt Bacharach en Hal David, waarmee een tweede vraag opdoemt: zijn gospelfans van vandaag blij met die pogingen van de groep om over te steken naar een poppubliek?

Het zal niet toevallig zijn dat het uitkomt bij een label dat Omnvore Recordings heet…

Dit is in ieder geval de songlist:

1   Introduction

2   Ease On Down The Road

3   Let’s Do It Again

4   Respect Yourself

5   Come Go With Me

6   Why Am I Treated So Bad

7   A House Is Not A Home

8   Will The Circle Be Unbroken

9   He’s Alright

10 Touch A Hand, Make A Friend

11Touch A Hand, Make A Friend (Reprise)

Eerdere berichten over de diverse leden van de Staples-familie vind je in de categorieën nieuws, rootsmuziek op radio, tv en internet, Dossier Ook al dood, concerttips, concertrecensies, New Orleans en andere rootsradio.

Recensies van ‘Live! Hope at the Hide Out’ vind je in de categorie recensies gospel en het samen met Levon Help opgenomen ‘Carry Me Home’ in recensies roots.