‘Sailin’ Shoes Deluxe Edition’ – Little Feat

Warner Records 603497837431

‘Dixie Chicken Deluxe Edition’ – Little Feat

Warner Records 603497837461

hoogstaande heimweemuziek

Voor de fans zit de kracht van de rereleases van Little Feat’s tweede en derde album niet in het feit dat die geremasterd zijn, maar in de alternatieve versies van klassiekers van beide, in de eerder niet uitgebrachte songs én in het concert dat deel uitmaakt van ieder van deze twee heruitgaves.

Natuurlijk, de oorspronkelijke albums klinken door in deze versies iets ruimtelijker en helderder, maar niet spectaculair anders. Daarvoor zijn de songs misschien ook te zeer in het audiogeheugen van de fans gebrand, al zouden deze twee dubbelaars ook  een prachtige kennismaking zijn voor de miljoenen die nog geen fan zijn én voor de Amerikaanse Rock & Roll Hall of Fame, die de groep zelfs nog nooit heeft genomineerd, dit in tegenstelling tot veel inmiddels terecht al lang vergeten eendagsvliegen.

Op ‘Sailin’ Shoes’ is de viermansbezetting te horen die op de ‘Dixie Chicken’ zou worden uitgebreid tot zes: drummer Ritchie Hayward, bassist Roy Estrada, toetsenist-zanger Bill Payne en slidegitarist-zanger Lowell George. De elf songs op dat tweede album zijn sterk geïnspireerd op

rhythm ’n blues (‘A Apolitical Blues’, ‘Got No Shadow’, ‘Cat Fever’), dwarse rock (‘Easy To Slip’, ‘Cold, Cold, Cold’, ‘Teenage Nervous Breakdown’) én country (‘Trouble’, ‘Willin’ ’) terwijl voorman George op het met met Hayward, Payne en nieuwe bassist Kenney Gradney, percussionist Sam Clayton én gitarist Paul Barrere opgenomen Dixie Chicken vooral putte uit de funk uit New Orleans. Allen Toussaint was daarbij een inspiratie: zijn ‘On Your Way down’ is te horen als regulier nummer, als alternatieve versie en als onderdeel van het concert uit 1973.

Die funk gaven ze overigens een geheel nieuwe invulling in het titelnummer, ‘Two Trains’, ‘Fool Yourself’, ‘Fat Man in the Bath Tub’, terwijl George ook een klassieke ballad schreef: ‘Roll Um Easy’ is een wonder van schijnbare eenvoud en van schoonheid.

Op allebei de albums staan ook nauwelijks te categoriseren songs als ‘Sailin’ Shoes’ en ‘Kiss It Off’, ook van George: een begenadigd zanger, gitarist en componist die de groep naar grote hoogte stuwde, maar ook onverbiddelijk in een ijzeren greep hield.

In beide sets is de tweede cd gereserveerd voor outtakes, alternatieve versies en een concert: een niet eerder uitgekomen, opvallend andere demo van ‘Sailin’ Shoes’ en  duidelijk andere versies van ‘Cold, Cold, Cold’, ‘A Political Blues’, ‘Trouble’, ‘Willin’ ’, terwijl er ook nog demo’s op staan die ook al stonden op de door Rhino uitgebrachte box ‘Hotcakes and Outtakes'(2000).

Op ‘Dixie Chicken’ klinken de alternatieve versies van ‘Walking all Night’, ‘Roll Um Easy’, ‘On Your Way Down’, ‘Juliette’ en ‘Dixie Chicken’ ook inderdaad anders.

Het net als Lowell George’s soloalbum uit 1979 ‘Thanks, I’ll Eat It Here’ getitelde, tien songs tellende concert bij ‘Sailin’ Shoes’ is opgenomen op 28 augustus 1971 in The Palladium en Los Angeles en ‘Icepick Eldorado’, het nog poëtischer genaamde concert van zeven songs bij ‘Dixie Chicken’, werd op 1 april 1973 in Paul’s Mall in Boston vastgelegd: tijdens die concerten klonk de groep gedreven, hecht én losjes, beurtelings versnellend en vertragend als de nummers daarom vragen.

Opvallend is de liveversie van het instrumentale ‘Hot Rod (Eldorado Slim)’ tijdens de set uit 1971 en als outtake uit 1973: het is jazzrock van het zuiverste water, een genre waar Lowell George zo’n hekel aan ontwikkelde dat hij van het podium liep als de groep enkele jaren later ‘Day At The Dog Races’ speelde.

Dat was een van de barsten die door de jaren heen ontstonden in het grillige bouwwerk dat architect George optrok met zijn meer dan begaafde gezellen, ingegeven door zijn dictatoriale inslag en zijn onvoorspelbare gedrag als gevolg van zijn overvloedig gebruik van stimulantia. Daarvan is op deze dubbelaars echter nog niets merkbaar: hier jagen de jonge honden nog eensgezind op de hoge standaard die ze zelf bleken te zetten.

‘Sailin Shoes‘ Deluxe Edition’            *****

‘Dixie Chicken Deluxe Edition’          *****

Eerdere berichten over Little Feat vind je in de categorieën  Nieuws, Concerttips,Rootsmuziek op radio, tv en internet en Dossier: Ook al dood…. 

Recensies van ‘Electrif Lycantrophe’, ‘Waiting for Columbus Live Deluxe’, ‘Rooster Rag’, ‘Kickin’ it at the Barn’, ‘Live at the Ram’s Head’, ‘Raw Tomatos Vol. One’, ‘Ripe Tomatos Vol. One’, ‘Waiting for Columbus 2CD’ en ‘Barnstormin’ Volume One’ vind je in de categorie Recensies roots.