Alligator ALCD 5018

oude glorie?

Op dit naar een dorpje in Florida vernoemde comebackalbum slaat voorman JJ Grey een heel andere toon aan dan op de negen jaar of langer geleden zeven uitgekomen studioalbums tot en met ‘Ol’Glory’.

De groep blijkt op dit door hemzelf geproduceerde comebackalbum eens te meer een voortuig van zijn songs en sound: opener ‘The Sea’ is verrassend genoeg een ballad die wordt gedomineerd door weelderige strijkers en gedempte blazers, een geluid waarin Grey’s akoestische gitaar langdurig verzinkt. Gebleven is de emotionele stem waarmee hij zijn liefde voor de nachtelijke zee bezingt, maar muzikaal verwijdert hij zich wel erg ver van zijn kenmerkend kale funk.

In ‘Top of the World’, het tweede nummer, domineert de bekende swing met blazers en uitbundige achtergrondzangeressen wel, terwijl Grey zijn feelgood-tekst zingt. Het erop volgende ‘On A Breeze’ lijkt qua geluid

echter op de opener: een gedragen melodie met achter zijn zang aanzwellende strijkers, een solo op Spaanse gitaar en accenten leggende blazers. Ook in dit nummer probeert hij de kloof tussen roots en pop te dichten, maar het resultaat is opnieuw topzwaar.

Zo staat dit album vol onverenigbare contrasten: het titelnummer wordt gedomineerd door staccato slaggitaren in combinatie met heftige, monotone drums, een overstuurd gillende mondharmonica en een gierende sologitaar, terwijl ‘Seminole Wind’ een effectieve powerballad met naar voren gemixte drums blijkt. In de tekst ervan betreurt Grey opnieuw de milieuschade die Florida verduurt vanwege de ‘voortuitgang’, een constante in zijn oeuvre.

Ook de zes songs daarna botsen op deze manier: swingende songs worden gevolgd door rijk georkestreerde ballads met als enige gemeenschappelijk elementen Grey’s karakteristieke stem en thema’s: familie, vrienden en Florida.

Hij keerde met dit album terug naar label Alligator én naar zijn fans, maar ze hadden een evenwichtiger thuiskomst verdiend.

***   

Mijn recensies van ‘Orange Blossoms’ en ‘Brighter Days’ vind je respectievelijk in de categorieën recensies roots en recensies funk.

Andere berichten over JJ Grey & Mofro vind je in de categorieën nieuws en rootsmuziek op radio, tv en internet.