Polymoon Music PM01648

1141307 515572

www.gildormusic.com

sprookjesprins                                              

In 2023 maakten de twaalf songs van Utrechtse singer-songwriter Gildor van zijn debuut ‘Silent River’ indruk.

Hij nam ze op in Londen op initiatief van de gerenommeerde producer Sandy Robertson met de Nederlanders Jens Wierckx op drums, Thijs van Zutphen op bas en Lucas Kloosterboer op blaasinstrumenten plus Engelse befaamde gastmusici als gitarist Robbie McIntosh en steelgitarist BJ Cole. Zijn nummers bleken gelaagd en dromerig tegelijk en hadden onvoorspelbare, sterke melodieën die bleven hangen.

Gildor combineerde in elf eigen songs en een cover van John Martyn’s ‘Parcels’ zo folk, singer-songwriter en pop tot een betoverend geheel. Hij bleek bovendien een overtuigende stem te hebben, waardoor hij luisteraars makkelijk kon meevoeren, maar het album bleef ondanks een enkele recensie helaas grotendeels onopgemerkt.

Op deze opvolger bewijzen zijn dertien eigen nummers en een cover van Bob Dylan’s ‘You’re a Big Girl Now’ Gildors klasse en koers:

vanaf opener ‘Instinct’ bepalen zijn getokkelde gitaar en gefluisterde zang opnieuw het geluid. Dat is een verstilde folksong en de opmaat voor nog negen songs en vier korte, sfeervolle instrumentals. Hij nam zijn album opnieuw op met Wierckx, Van Zutphen en Lucas Kloosterboer op respectievelijk drums, bas en trombone plus Noud Kloosterboer op toetsen en Bob Barlag op elektrische gitaar.

Het titelnummer heeft een voort tikkend ritme, dromerige zang en Kloosterboers lome trombone, maar Gildor legt daar genuanceerde geluidslagen overheen en creëert zo diepte en mysterie, net als in andere uptempo-songs. De ballads sluipen eerder via een openstaand raam naar binnen dan ze op de voordeur kloppen.  

Zingend over droom en daad van de liefde en het loslaten daarvan eert én vernieuwt Gildor al voor de tweede keer de traditie van de singer-songwriters, doordat hij daarbinnen een sterke én eigen sound heeft ontwikkeld.

Long Way Around            ****

Silent River                            ****