De nieuwe muziekstreamer Spotify maakte de eerste acht maanden van 2010 30 miljoen dollar over aan rechthebbenden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt via de website www.musicalley.com

De Zweedse dienst groeide het afgelopen jaar dan ook hard. Zo werd de website onder meer in Nederland beschikbaar. Vanaf de lancering in oktober 2008 keerde Spotify nl. maar 10 miljoen dollar uit.

Spotify zou in sommige landen een groter marktaandel hebben dan de iTunes Store van concurrent Apple. Verder zou Spotify wereldwijd ruim tien miljoen leden hebben, waarvan ongeveer 650.000 premium users. Die betalen voor een reclamevrij abonnement.

Cijfers van het Nederlandse marktaandeel zijn niet bekend.

Aanvankelijk was er veel twijfel of Spotify voor artiesten financieel interessant zou zijn. De betaalde bedragen per gespeled nummer zijn laag en bovendien zouden consumenten aardoor misschien geen cd’s meer kopen. Zo zei Lady Gaga 167 dollar te hebben verdiend aan de een miljoen keer dat haar Poker Face via Spotify was gestreamd.

Music Ally laat Jacob Herbst aan het woord. Hij is hoofd van de afdeling digitale verkopen van Sony Music in Zweden. Uit zijn woorden komt een ander beeld naar voren. Hij zegt dat de inkomsten van verschillende artiesten al 80% van Spotify afkomstig zijn.