Dagblad De Telegraaf meldt dat cultuurmecenas Joop van den Ende vier weken geleden een brandbrief stuurde aan premier Mark Rutte over de voorgenomen cultuurbezuinigingen van het kabinet-Rutte.

Van den Ende beschrijft daarin hoe de rol van de overheid in de cultuur op een gezonde manier kleiner kan worden. De premier heeft tot nu toe niet op het schrijven van de theatermagnaat gereageerd.

Van den Ende noemt de bezuinigingsplannen van het kabinet ”Heel onzorgvuldig en onnadenkend”.

Van den Ende beaamt in zijn brief dat er ook cultuur bezuinigd moet worden, als er op andere terreinen ook bezuinigd wordt. Hij bestrijdt echter dat het hele systeem van de ene op de andere dag kan veranderen.

Ook verder is Van de Ende overduidelijk in zijn woordkeus: ”Maar zomaar subsidies afschaffen, of de btw op kaartjes verhogen per 1 januari, dat is een overval.”

Even verderop schrijft hij: ”Daar is de wereld van de gesubsidieerde gezelschappen als het Nationale Ballet en het Concertgebouworkest niet op voorbereid. En de vrije producenten ook niet. Er is helemaal niet met de sector overlegd.”

Van de Ende heeft meer dan wie ook in Nederland recht van spreken, want niet alleen was hij jaren lang de leidinggevende producent van vrije producties, hij en zijn vrouw Janine hebben de laatste jaren met hun Van den Ende Foundation een immens bedrag weggegeven aan allerlei culturele doelen, waarvan de restauratie van het DeLaMar Theater in Amsterdam het recentste voorbeeld is.meer

Van den Ende onderzoekt ondertussen de haalbaarheid van een ‘Amerikaans model’ in Nederland als alternatief voor de situatie die dreigt te ontstaan.  Zoals bekend worden in de V.S. culturele instellingen veelal gefinancierd door giften van rijke particulieren.

De Tweede Kamer debatteert op 13 december over de bezuinigingsplannen van het kabinet-Rutte, maar Kippenvels hoop op wijzigingen is klein, gezien de dodelijke omhelzing waarin coalitiepartners VVD en CDA en gedoogpartner PVV zich bevinden.

Eerdere berichten over de voorgenomen bezuinigingen op cultuur van het kabinet Rutte vind je in het dossier Bezuinigingen op cultuur en BTW-verhoging podiumkunsten.