De Eerste Kamerfractie van de VVD lijkt van plan de geplande BTW-verhoging op de podiumkunsten te blokkeren tijdens het debat op 7 december over de belastingplannen van het kabinet.

De VVD-fractie zou vinden dat sprake is van ‘onbehoorlijk bestuur’. De fractie vindt namelijk de snelheid waarmee de matregel moet ingaan veel te hoog. Dit suggereert helaas, dat de Senaatsfractie wél genoegen zou nemen met bijvoorbeeld een jaar uitstel.

Ook is de maatregel volgens de VVD mogelijk in strijd met EU-richtlijnen, omdat circussen en bioscopen wél onder het lage BTW-tarief blijven vallen. Dit veroorzaakt concurrentievervalsing en daarom zou de Europese Commissie misschien een procedure tegen Nederland starten.

Volgens de Senaatsfractie is er bovendien sprake van ‘verschraling van de maatschappij’ De BTW-verhoging moet zoals bekend 90 miljoen euro opleveren.

Als de liberale fractie de voorstellen inderdaad niet steunt, bestaat er bijna zeker ook geen meerderheid voor het plan meer in de Eerste Kamer. Probleem daarbij is dat de Eerste Kamer geen amendementen kan indienen bij wetsvoorstellen, maar slechts aan de regering kan vragen een bepaling toe te voegen aan de voorstellen die de BTW-verhoging herroept of uitstelt.