Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Muziekwereld.com neemt herhaaldelijk tekstbijdragen van anderen over zonder toestemming.

januari 9th, 2011 at 11:48

Muziekwereld.com is een website die de popmuziek een goed hart toedraagt. Daarom kan die site rekenen op mijn sympathie, net als die van andere vakbroeders.

Op de site staan muzieknieuws, links, nieuwe releases, een concertagenda en talloze recensies. Al die categorieën worden met regelmaat aangevuld met nieuwe bijdragen, vaak dagelijks.

Als geen ander weet ik dat dat zoveel werk is dat je er desnoods een volle baan aan zou kunnen hebben. Blijkbaar vindt de redactie van Muziekwereld dat ook, al heeft zij een wel hoogst originele manier van arbeidstijdverkorting ingevoerd.

Regelmatig worden namelijk door anderen geschreven recensies overgenomen, al gebeurt dat zonder bronvermelding, auteursnaam én toestemming van schrijver of andere rechthebbenden.

Dat is mij al minstens twee keer eerder overkomen met recensies die ik schreef voor muziekmagazine Heaven. Op zondag 9 januari ontdekte ik weer een recensie van mijn hand op de site. Het gaat daarbij om Jungle Blues van C. W. Stoneking, die werd gepubliceerd Heaven no. 69, november/december 2010 in de categorie blues/jazz/soul op bladzijde 56. Die aflevering lag van half oktober tot half december 2010 in de winkels.

De vorige twee keren werden de gestolen recensies verwijderd, nadat ik een bericht had gestuurd naar Muziekwereld.com’s gastenboek. Daarin protesteerde ik telkens tegen het overnemen en eiste ik toevoeging van bron en auteursnaam óf verwijdering van de recensie.

Toen heb ik aan het stelen van mijn recensies verder geen ruchtbaarheid gegeven, al kon zelfs een reactie op mijn e-mails in de vorm van excuses er die twee keer niet van af. Geplaatst werden mijn bijdragen aan het gastenboek al helemaal niet. De webmaster had ze daarvoor blijkbaar niet geschikt bevonden.

Muziekwereld.com’s anonieme redactie maakt niet alleen een nogal principiële fout, maar gaat daarmee ook door nadat ik haar daarop twee keer eerder wees.

De groep liefhebbers van ‘serieuze’ popmuziek in Nederland is klein is en lijkt ook steeds kleiner te worden. Dat Muziekwereld.com, popmagazine Heaven en Kippenvel.net hetzelfde doel dienen, is overduidelijk. De manier waarop wij dat doen verschilt echter wezenlijk, want het van elkaar stelen van recensies om die onder eigen vlag te publiceren blijft een overtreding van de wet én van de fatsoensnormen en is daarom onacceptabel.

Ruud Heijjer

Comments zijn gesloten.