Rootsy countryzangeres bij RTV Katwijk’s Kippenvel Live

RTV Katwijk’s rootsradioshow Kippenvel heeft al een tijdje geen live-gasten ontvangen. Hoe dat komt, weten samensteller/presentator Ruud Heijjer en technicus Gerhard Kraaijenoord zelf ook niet. Er is namelijk nog altijd mooie muziek genoeg en met live-technicus Marien Bos bewijzen zij dat op dinsdag 15 februari a.s. Dan ontvangen zij namelijk Lynne Hanson.

Hanson is een Canadese die country en singer-songwriter combineert. Dat blijkt goed op haar derde cd, Once The Sun Goes Down. Die bracht Hanson in eigen beheer uit, maar de cd werd door distributeur Műnich opgepikt en komt dus alsnog in Europa uit. Dat betekent niet alleen dat hij in cd-zaken te horen is én te koop, maar ook dat Hanson ter promotie drie weken toert door Duitsland en Nederland en in die tijd vijftien optredens doet.

Dat moet voor een ‘kleine’ artiest een droom zijn en die wordt nog mooier als je Hanson’s achtergrond bekijkt. Zij bracht pas in 2006 haar debuut Things I Miss uit en in 2008 Eleven Months. Beide werden goed ontvangen door de pers, de tweede ook internationaal.

Invloeden uit haar eerste muzikale liefde, jazz, is in haar esongs niet meer hoorbaar. Als tiener zong ze ook songs van Neil Young en die maakt ook regelmatig countrygetint werk.

Zelf omschrijft ze haar muziek als ‘porch music with a little Texas red dirt’. Hoewel dit een omschrijving van traditionele country kan zijn, overstijgt ze dat genre met invloeden uit folk en vooral singer-songwriter. Hanson schrijft haar songs op akoestische gitaar in haar keuken en transformeert daarbij gebeurtenissen uit haar eigen leven op een persoonlijke manier tot algemeen geldende.
Op Once The Sun Goes Down kijkt ze terug op een verbroken relatie. De songs vormen daarvan een verslag, waarbij ze schommelt tussen het verdriet van When Lovers Leave, de onzekerheid in Here We Go Again en het optimisme van slotsong Lilacs Dancing. Haar vaak laconieke zang contrasteert daarbij vaak indrukwekkend met haar gevoelens.

Ze toerde al eerder door de V.S., Engeland en de rest van Europa en doet dat op dit moment dus ook, vergezeld van mandolinespeler/fiddler Alex Akela, om die nieuwe cd voor te stellen.

Tussendoor maakt ze een avond vrij voor Kippenvel, want op dinsdag 15 februari is zij bij RTV Katwijks Kippenvel Live de centrale gast met een mix van live gespeelde nummers en eigen favorieten.

Stem die avond dus. van 21:00 tot 23:00 uur af op kabel 88,1 MHz, op FM 106, 8 MHz en elders op www.rtvkatwijk.nl voor alweer een bijzondere aflevering van “Kippenvel’: live-muziek, verhalen en favoriete songs van Lynne Hanson.

Een recensie van Once The Sun Goes Down vind je in de categorie Recensies roots.

Een indruk? http://www.youtube.com/watch?v=C5xSKbjYNM4