Jonge mensen zijn bereid meer te betalen voor digitale muziek dan oudere. Muziekliefhebbers van 21 tot en met 29 jaar zijn het meest bereidwillig te betalen voor downloads of een muziekstreamer.

Tot die uitkomst komt Nielsen Music op basis van een in september 2010 gehouden onderzoek.

In totaal ondervroeg het bureau 26.644 mensen uit 53 landen, dus met representativiteit moet het wel snor zitten.

Nielsen stelde onder andere de vraag of ze de komende drie maanden van plan waren te betalen voor digitale downloads of een streamingdienst.

Jongeren in de leeftijd van 21 tot en met 29 jaar waren daarover het positiefst. De leeftijdsgroep waarvan de minste leden bereid waren voor deze diensten te betalen is die van 65 jaar en ouder.

Dat is op zich niet zo verrassend, want die zullen gezien hun leeftijd ook het minst achter de computer zitten. Opvallender is echter dat die vermaledijde jongeren nog meer geld overhebben voor muziek dan hun ouders, die gemiddeld toch beter in de slappe was zullen zitten dan die jongeren.

Opvallend is verder ook dat het fysieke product gemiddeld onder alle respondenten nog het populairst is. Tweeënveertig procent dacht in de komende drie maanden geld uit te geven aan een cd of dvd. Op nummer twee komt het downloaden van digitale tracks. Daarvoor wil 22 procent betalen.

Een derde van de ondervraagden wil dus blijkbaar helemaal niet betalen voor muziek. Die mensen vinden de muziek niet goed genoeg om ervoor te betalen, verdelen hun geld over de muziek en de spelers en/of zijn afwachtend, omdat ze vinden dat de technologische veranderingen zo snel gaan dat ze bang zijn dat de levenstermijn voor de aangeschafte muziek maar kort is.