De Amerikaanse internetradiofirma Pandora is naar eigen zeggen marktleider in de V.S. De firma zou een marktaandeel hebben van ongeveer vijftig procent van de aan internetradio bestede luistertijd.

Nu wil Pandora naar de beurs. Met de uitgifte van aandelen hoopt het bedrijf 100 miljoen dollar op te halen, of wel zo’n 75 miljoen euro.

Op dit moment is de zender nog niet winstgevend. Op een omzet van 90,1 miljoen dollar in de eerste negen maanden van het huidige boekjaar leed Pandora een verlies van 328.000 dollar.

Dat is een hele verbetering vergeleken met het boekjaar ervoor: toen leed het bedrijf een verlies van 16,8 miljoen dollar op een omzet van 55,2 miljoen dollar.

Voor de volledigheid: om de een of andere Kippenvel onbekende reden loopt het boekjaar van Pandora van 1 februari tot en met 31 januari. De eerste negen maanden lopen dan ook van 1 februari tot en met 31 oktober 2010.

Uit de cijfers blijkt dat Pandora gevangen zit in de klassieke paradox: een bedrijf moet groeien om winstgevend te kunnen worden, maar maakt voorlopig door hoge vaste kosten verlies. Die worden bovendien hoger naarmate het aantal abonnees stijgt.

De grootste kostenpost wordt immers gevormd door de royalty’s die het bedrijf betaalt voor de gedraaide muziek.

Het al in 2000 opgerichte bedrijf heeft inmiddels tachtig miljoen abonnees en krijgt er gemiddeld een per seconde bij. Die leden luisterden in totaal het onvoorstelbare aantal van 2,6 miljard uur in de negen maanden van het boekjaar 2010-2011 tot 31 oktober j.l.

Leden hebben daarbij de keuze tussen een gratis abonnement met reclame of een premiumabonnement voor 36 dollar per jaar met betere audiokwaliteit, maar zonder reclame.

Dat premiumabonnement zit sterk in de lift: dat leverde 12, 3 miljoen dollar op in de eerste negen maanden van 2010 tegen 2,6 miljoen het jaar ervoor.

De advertentie-inkomsten stegen nog veel sterker: van 28,7 miljoen dollar naar 77,9 miljoen dollar.

Als de ontwikkeling zich langs deze lijn doorzet, zou Pandora in ieder geval volgens jaar winstgevend moeten zijn.

Op termijn wil het bedrijf trouwens meer aanbieden dan alleen muziek: ook sport, talkshows, nieuws en nog andere soorten worden overwogen. Dat het daarmee weer meer gaat lijken op de traditionele radiostations en juist het onderscheidende element verdwijnt, ziet men bij Pandora blijkbaar als een voordeel.

Inmiddels ook dollartekens in de ogen? http://edition.cnn.com/2011/TECH/web/02/11/pandora.ipo/index.html?iref=allsearch

en

http://money.cnn.com/2011/02/11/technology/pandora_ipo/index.htm