Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Booker T. – Potato Hole

februari 19th, 2011 at 8:00

Grooven.

De namen van organist Booker T. Jones en zijn MG’s (gitarist Steve Cropper, bassist Donald “Duck” Dunn en de door een inbreker doodgeschoten drummer Al Jackson) staan sinds 1992 gebeiteld in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ze hadden in de jaren zestig immers een serie grote instrumentale hits, die nog net zo onweerstaanbaar swingen.

Hoewel zij in 1971 uit elkaar gingen, bleven zij regelmatig samenspelen, bijvoorbeeld als tourband voor Neil Young en op diens Are You Passionate?. Ook nu treden zij nog op met Jackson’s neef Steve Potts op drums.

Toch nam Booker T. zijn eerste officiële solo-cd niet met de MG’s op, maar met zuidelijke rootsrockers The Drive-By Truckers, die recent soul queen Bettye LaVette’s begeleidden op The Scene Of The Crime. Ook Neil Young speelt mee in Booker T.’s zeven eigen nummers en drie covers.

Die verschillen daardoor van de ultradroge funk van destijds. Hij is met zijn Hammond B-3 wel de belangrijkste muzikant op deze gelukkig geheel instrumentale cd, maar moet de voorgrond vaak delen met scheurende gitaren. De Truckers en Young beperken zich namelijk niet tot Cropper’s staccato licks en korte, gortdroge solo’s.

De  muziek varieert zo van door gitaarriffs gedomineerde hardrock á la Deep Purple’s Smoke On The Water, via redelijk droge funky licks tot verstild zoemende orgelballads. Daardoor én door het volslagen overbodige Hey Ya van Outkast is deze plaat geen klassieker.

**1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bin Heaven no. 60, mei-juni 2009/no.3

Comments zijn gesloten.