Allen Toussaint is een van de genomineerden voor opname in de Songwriters Hall of Fame.

Toussaint bevindt zich in het gezelschap van andere groten uit de Amerikaanse muziekwereld, mar voor Kippenvel steekt hij met kop en schouders boven die anderen uit. Sterker nog, ze kunnen wat betreft inspiratie, kunde en aanstekeligheid werkelijk niet in zijn schaduw staan.

Toch hebben die anderen grote namen: Garth Brooks, Leon Russell, John Bettis en het schrijversduo Billy Steinberg en Tom Kelly zijn ook genomineerd.

Garth Brooks is ongetwijfeld de grootste der moderne Nashville-cowbys en heeft meer dan 68 miljoen cd ‘s verkocht sinds Nielsen SoundScan dat in 1991 ging bijhouden en 128 miljoen wereldwijd.

Leon Russel onlang terug van zeer lang weggeweest uit de publieke belangstelling, maar de man heeft een grootse toekomst achter zich als muzikant en songschrijver.

Hij schreef onder meer A Song For You, This Masquerade en Delta Lady. Bovendien was Russell een belangijke sessiemuzikant in Los Angeles in de jaren zestig. Hij speelde onder meer op platen van The Byrds, The Beach Boys, Herb Alpert and The Tijuana Brass en Gary Lewis and The Playboys.

Russell’s If it Wasn’t for Bad van de verleden jaar door hem met Elton John gemaakte cd The Union werd genomineerd voor een Grammy voor Best Pop Collaboration with Vocals.

John Bettis schreef nummers voor onder anderen Michael Jackson, George Strait, Celine Dion, Madonna, Diana Ross, Whitney Houston en Karen Carpenter.  Nummers van hem zijn onder meer Human Nature, Yesterday Once More, Top Of The World en Slow Hand.
Billy Steinberg en Tom Kelly werken al sinds 1981 samen en schreven songs als Madonna’s Like A Virgin, Cyndi Lauper’s True Colors en The Bangles’ Eternal Flame.

Allen Toussaint is een van de belangrijkste figuren uit de muziekstad New Orleans.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon hij zijn carrière als soloartiest met een instrumentale lp vol pianonummers, The Wild Sound Of New Orleans by Tousan. Twee  ervan werden popklassiekers: Java in de uitvoering van trompettist Al Hirt enWhipped Cream in de versie van trompettist/producer/bandleider Herb Alpert.

In de eerste helft van de jaren zestig was Toussaint een zeer gewild songschrijver en producer, die vele singles tot hits maakte. Zijn samenwerking met de zanger en ex-bokser Lee Dorsey leidde gedurende een aantal jaren tot een hele serie hits, waaronder Working In The Coalmine. Met zijn vase studigroep ontwikkelde hij die typische New Olreans-funk, waarbij de kunst van het weglatne gecombineerd met elegantie en raffinement vooral op zijn eigen soloplaten goed hoorbaar is.

In de jaren zeventig produceerde en arrangeerde hij songs en lp’s van Paul McCartney, Paul Simon, Elvis Costello, Dr. John, Aaron en Art Neville, Joe Cocker, the Meters, Glen Campbell, the Band en Irma Thomas.

Na Katrina werd hij weer actief, vooral door toedoen van Elvis Costello, met wie Toussaint The River In Reverse maakt en ook toerde, ondanks de verklaarde hekel die hij daaraan had. Daarna maakte hij ook nog  de solo-cd The Bright Mississippi, die hij opnieuw met optredens promootte.

Het inmiddels 42e jaarlijkse Induction Awards Dinner vindt plaats op 16 juni a.s.

Niet bang voor een information overload? http://www.billboard.biz/bbbiz/industry/record-labels/songwriters-hall-of-fame-to-induct-allen-1005044232.story