In deze tijden van crisis waren er zeer tegengestelde reacties op de onlangs door de NVPI (Nederlandse Vereniging voor de Platen Industrie) gepubliceerde, zwaar tegenvallende verkoopcijfers over 2010.

Zo melden René de Wit, ceo van Music Store-eigenaar Hermans Holding en Jan Berends, directeur van Hermans Music Store, in het nummer van Entertainment Business van deze week dat Music Store naast cd’s, dvd’s en games ook andere productsoorten aan het assortiment gaat toevoegen.

Dat kan variëren van elektronica-aanbiedingen tot tennisrackets, sportschoenen, tennisballen, boeken of speelgoed, zo maken de twee bekend. Ze hebben daarbij een voorkeur voor producten die direct aansluiten bij de voorkeur van de klanten, maar het mag ook iets heel anders zijn dan ze verwachten, als het dan maar een leuk product is voor een aantrekkelijke prijs.

De Wit en Berends vertellen ook dat de meeste MusicStore-ondernemers positief hebben gereageerd op de plannen. Omdat de omzet in de traditionele business minder wordt, moet die op peil gehouden worden en moet de winstmarge worden verbeterd. Daardoor wordt de kans als winkel te overleven groter.

Al was de Music Store bij lange na geen gespecialiseerde cd-winkel, de organisatie ziet blijkbaar geen ander alternatief dan de oorspronkelijke formule nog verder los te laten in een poging de klanten te behagen.

Diametraal daartegenover staat de directeur van Plato, Dick van Dijk. Hij is op www.3voor12.nl overtuigd van de mogelijkheden van cd-speciaalzaken, al realiseert hij zich dat de laatste jaren heel veel winkels verdwenen zijn, misschien wel tot de helft van het aantal aan toe.

Dat komt volgens hem doordat de cd geen massaproduct meer is. Hij stelt dat die rol wordt  overgenomen door Spotify, i-Pads en i-Pods. Daarnaast blijft voor winkels en maatschappijen een rol over om de echte liefhebbers te voorzien van muziek in een betere geluidskwaliteit dan die van mp-3’s, terwijl voor hen ook speciale edities met boekjes etc. een rol spelen.

Wel is hij kritisch over platenmaatschappijen die afhankelijk zijn van hitsingles, omdat die markt wegvalt, en over de hoge prijzen van nieuwe cd’s. Hij noemt de platenmaatschappijen wat dat betreft te terughoudend.

Het zal niet verbazen dat Kippenvel vurig hoopt, dat Van Dijk gelijk krijgt en niet alleen uit eigenbelang.

Alle ins en outs?

www.entertainmentbusiness.nl/nieuws/2011-W08/music-store-ook-aan-de-slag-met-niet-entertainmentproduct

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/44500984