Het aantal bezoekers aan theaters en concertzalen is in 2010 opnieuw gedaald. Er kwam namelijk vorig jaar zes procent minder publiek. Dat blijkt uit cijfers die bekendgemaakt zijn door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Ook in 2009 nam het bezoek al af, toen met zeven procent.

In 2010 ontvingen de bij de VSCD aangesloten theaters en concertzalen 11,3 miljoen bezoekers. Dat waren er opnieuw 750.000 minder dan in 2009 en dat jaar was het bezoekaantal al afgenomen met 1.1000.000 bezoekers vergeleken met 2008.

De VSCD wijt ook de teruggang van verleden jaar aan de economische crisis. Volgens de vereniging kiest het publiek voor goedkopere vormen van uitgaan, zoals de bioscoop. Omdat in beide jaren nog het lage btw-tarief gold van zes porcent, vreest de VSCD dat de theaters en concertzalen in drie jaar tijd nog een kwart van hun bezoekers kwijt zullen raken.

Hoewel vooral populaire en goedkope voorstellingen en concerten meer bezoekers trekken, komen er minder toeschouwers naar musicals, pop, klassiek en opera.

De VCSD is somber over de verhoging van de btw van zes naar negentien procent per 1 juli.

Dan vreest de vereniging een teruggang van tien procent. Omdat het rijk ook via de gemeentefondsen de subsidies vermindert, zullen vooral podia in kleinere gemeenten gevaar lopen. Die zullen grote moeite krijgen een sluitende begroting op te stellen en zouden dan eventueel gedwongen zijn de deuren te sluiten.

Alle trieste details? http://www.vscd.nl/nieuws/1102/Podiumkunst_verloor_in_2010_6_publiek/?ref=%2F