Een Belgische ingenieur doet proeven met een geluidssysteem voor driedimensionaal geluid, Auro-3D.

In tegenstelling tot het overigens ooit geflopte surround-systeem worden bij deze proeven geen vier boxen gebruikt, maar negen. Alleen dan is het mogelijk geluiden van voren, van achteren, van opzij, van boven, van beneden, van dichtbij en van veraf te laten komen.

De opstelling lijkt wel op die van surround met een box recht voor de luisteraar en de overige in de vier hoeken van de ruimte. Verschil is echter, dat er in elke hoek twee boxen op elkaar staan om hoogte en diepte in het geluid mogelijk te maken.

Wilfried van Baelen bezit de in België befaamde Galaxy-studio’s en is dus geen fantast op geluidsgebied. Hij ontwikkelde software waarmee driedimensionaal geluid op BluRay of dvd kan worden geperst en een decoder waarmee dat vervolgens kan worden weergegeven. Daarop heeft hij patent en niet op de opstelling van de boxen.

Inmiddels investeerde Van Baelen al ongeveer tien miljoen euro samen met zijn broer en een Duitse investeerder. Volgens hem hebben de auto-, computer- en filmindustrie grote interesse en komen de eerste apparaten nog dit jaar op de markt.