Soms treft een overlijden je werkelijk, al ken je de overledene zelf niet.

Dat geldt zeker voor de ontijdige dood van de pas 59 jaar oude Herman Ernest III, de drummer van Dr. John’s Lower 9-11. Hij overleed al op 6 maart, maar dat drong niet eerder tot ons door en ook niet tot iemand anders in Nederland, blijkbaar.

Herman Ernest III was een goedlachse reus met handen als kolenschoppen, maar ook de baas van de band, zoals zo veel New Orleans-drummers. Als hij een klap extra gaf, zag je de hele band opveren en een beetje feller worden.

Ingebouwd tussen standaards, trommels en bekkens hield hij oogcontact met Dr. John, zijn baas en vriend, die tussen zijn piano en orgel in de spotlights stond en leunde op de groove die zijn drummer aangaf samen met bassist David Barard.

Ernest speelde op allerlei klassiekers uit New Orleans, waaronder Night People van Lee Dorsey, Fiyo On The Bayou van the Neville Brothers, Voulez-vous Coucher Avec Moi? van LaBelle en alle cd’s van Dr. John van de laatste twintig jaar of meer, waaronder hoogtepunten als Anutha Zone, Creole Moon, The City That Care Forgot en de recente cd Tribal.

De man verdient een monument, maar richtte er al spelend onbedoeld een voor zichzelf op.

Omdat te veel mensen de drums alleen maar voor lief nemen, volgt hier verplichte kost, en niet alleen voor drummers:

www.offbeat.com/2011/04/01/obituary-herman-ernest-1952-2011

http://groups.google.com/group/alt.obituaries/browse_thread/thread/c641267150017c63

www.variety.com/article/VR1118033485

http://obits.nola.com/obituaries/nola/obituary.aspx?n=herman-v-ernest&pid=149194152

Herman Ernest III aan het werk zien?

http://www.allaboutjazz.com/php/news.php?id=77441