Bij een nieuwe cd van Lyle Lovett zijn de verwachtingen altijd hoog gespannen, al is dat nog steeds bij te weinigen het geval.

De man met het uiterlijk van een Jan Klaassen op leeftijd heeft al heel wat prachtnummers geschreven, variërend van prachtige, desolate ballads tot door jazz en gospel beïnvloede songs met blazers. Daarnaast is de Texaan ook nog weg van vrij straighte country en Western swing, waar ik dan weer een heel ander soort kippenvel van krijg.

Het is dus altijd spannend hoe de verhoudingen op een Lovett-cd liggen, want te veel country maakt een aanschaf onverantwoord.

Van zijn twaalf nieuwe songs op Natural Forces zijn Farmer Brown/Chicken Reel en Pantry (Album Version) en het bijna identiek klinkende Pantry (Acoustic Version) direct zo door country geïnspireerd dat ik ze voortaan zeker zal overslaan, maar in de andere balanceert hij weer zonder vangnet over een dunne draad. Al doende vermengt hij singer-songwriter, jazz, blues en country tot die typische ballads zoals hij die alleen schrijft. Ze zijn emotioneel en elegant tegelijk en hoewel ze daarmee onverbiddelijk aantonen hoe eendimensionaal die country-songs eigenlijk zijn, zorgen ze er tegelijk voor dat je Lovett die zonden vergeeft.