Intelligente boogie.

Ooit werd de in Austin wonende pianiste/zangeres Marcia Ball beïnvloed door Irma Thomas en Professor Longhair. Haar eigen geluid is dan ook een combinatie van emotionele zang en swingende piano.

Op haar twaalfde cd overtuigt de in de zuidelijke staten van de VS populaire Ball in een  swingende, rootsy combinatie van dertien door haar (mee)gecomponeerde songs en covers van onder anderen Bobby Charles en Bill Whithers.

Ook in ballads als de met Dr. John gezongen klassieker I’ll Never Be Free bewijst ze een vakvrouw te zijn, net als in het zelfgeschreven, afwijkende Miracle In Knoxville, waarin God afrekent met een predikant die de zonde overweegt.

Producer Stephen Bruton speelde ook gitaar, Dr. John bracht tweemaal zijn ritmesectie mee en de legendarische Warren Quezergue arrangeerde vaak de blazers. Toch staan de piano en zang van deze geïnspireerde vakvrouw terecht centraal.

***1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 55, juli-augustus 2008/no. 4