Online-muziekdienst Grooveshark is in feite natuurlijk niet meer of minder dan illegale versie van Spotify. Juist daarom is de website in de VS dan ook aangeklaagd door muziekuitgevers en rechthebbenden.

Dat gebeurde in de Amerikaanse staat Tennessee aangeklaagd door een groep die (terecht) claimt dat Grooveshark ervoor zorgt dat gebruikers illegaal muziek kunnen verkrijgen en dus  aansprakelijk is voor auteursrechtschendingen. Onder de klagers zijn Mark Farner, ooit de zanger van Grand Funk Railroad’s Some Kind Of Wonderful, en Mark Weiss, de schrijver van Rhinestone Cowboy. Wij kunnen ons voortstellen dat het downloaden van die twee tracks de twee een aardig centje door de neus boort……….

Grooveshark heeft al eerder het standpunt ingenomen dat het zich houdt aan de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Die wet beperkt dienstenaanbieders gedeeltelijk tegen auteursrechtschendingen, ook doordat Grooveshark muziek uit zijn database haalt als rechthebbenden daarom verzoeken.

De academische discussie gaat erbij om, of Grooveshark ervoor zorgt dat illegale bestanden worden verspreid, of dat de website alleen de technologie beschikbaar stelt, waarmee anderen illegale bestanden verspreiden.

Genruikers uploaden immers bestanden, die zo ter beschikking komen van andere gebruikers, die ze weer downloaden en Grooveshark stelt dus samengevat dat het zelf geen ilegale activiteiten ontplooit.

Het spreekt vanzelf dat platenmaatschappijen wel vinden dat Grooveshark in ieder geval illegale activiteiten mogelijk maakt en daarom heeft bijvoorbeeld Universal al een proces tegen de website aangespannen. Ook schikte Grooveshark al met EMI, dat ook een zaak tegen de website begon

Verder zal Spotify met belangstelling kijken naar het verloop van het nieuwe proces, al zal dat wel een lange rechtsgang worden.

http://news.cnet.com/8301-31001_3-20082136-261/music-publishers-file-copyright-suit-against-grooveshark/#ixzz1T6Mc6Lae

http://news.cnet.com/8301-31001_3-20082136-261/music-publishers-file-copyright-suit-against-grooveshark/#ixzz1TDou5MQL

http://news.cnet.com/8301-31001_3-20082136-261/music-publishers-file-copyright-suit-against-grooveshark/#ixzz1TDonOuyA

Eerdere berichten over Grooveshark vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenindustrie.