Amerikaanse popartiesten (en schrijvers) zullen binnenkort het eigendomsrecht op hun werk gaan terugeisen.

In de praktijk gaat het hierbij om werk dat 35 jaar oud is, want in de Amerikaanse Copyright Act van 1978 is daartoe een bepaling opgenomen. De enige voorwaarde is, dat de artiest die gebruik maakt van dit ‘ termination right’, minstens twee jaar voor die termijn van 35 jaar een aanvraag moet indienen.

De bepaling geldt voor alle werk van 1978, de datum van ingang van de Copyright Act. Ouder werk kan pas na 56 jaar teruggevraagd worden.

In 1978 waren voor de hand liggende artiesten als bijvoorbeeld Bob Dylan, Bob Marley, Billy Joel en de Rolling Stones grootverkopers, maar ook schrijvers als Robert Ludlum en Stephen King.

De uitkomst van dergelijke verzoeken kan grote gevolgen hebben voor de platenlabels en uitgeverijen, die dan eventueel een grote inkomstenbron zien wegvallen. Dit jaar komen immers de verzoeken over werk uit 1978 binnen, maar volgend jaar die over 1979, enz.

Daardoor stellen de labels zich op het standpunt dat de artiesten moeten worden beschouwd als hun personeel, waardoor hun producten eigendom worden van de werkgever. De artiesten zien zich daarentegen als freelancers, omdat de opnamekosten werden afgetrokken van hun royalty’s.

Verder is het voorlopig onduidelijk of ook Engelse acts gebruik kunnen maken van deze regeling, of dat deze alleen geldt voor Amerikaanse artiesten.

www.rollingstone.com/music/news/village-people-singer-files-to-regain-copyright-control-20110817

Meer interessante juridische haarkloverijen?

www.nytimes.com/2011/08/16/arts/music/springsteen-and-others-soon-eligible-to-recover-song-rights.html?pagewanted=1&_r=1