Sterke Nederroots.

Oulaw Express bestaat al een jaar of vijf in de huidige bezetting en de band is inmiddels aan de derde cd toe. Daarop staan twaalf eigen songs: zangeres Yvonne Mandigers leverde er tien en zangeres Harriët Middelhoek twee. Samen met de uiterst competente Hans Hartogensis – akoestische en elektrische gitaar en (achtergrond)zang, Harm van Sleen – bassen, pedal steel en dobro en Maarten Helsloot – piano, Wurlitzer en Hammond arrangeerden zij de songs.

Twee keer speelt de band traditionele country. Hoewel in het boekje cowboyhoeden en jassen de toon bepalen, is Amerikaanse folk een grotere invloed. Daarnaast is ook stemmige Keltische folk te horen en zijn er elementen uit jazz en gospel. De eerste komen in de opener bij Helsloot vandaan, terwijl Big Brass Bed door gasttrompettist Loet van der Lee flink jazzy eindigt.

Hartogensis, Van Sleen en Helsloot leggen steeds een sfeervolle, kamerbrede basis, maar ook in sommige andere songs nodigde Outlaw Express anderen uit voor accenten: Siard de Jong is bepalend op fluit in het verstilde Man On The Bridge, drummer Jeroen Damen ondersteunt de groove in Kings And Warriors stuwend en er twee keer speelt een stemmig strijkkwartet mee.

Tekstueel combineren Mandigers en Middelhoek de stijlvaste country- en folksongs met sterke singer-songwriternummers. In gevoelvolle prijssongs als If You Leave Me, Still Floating… en Hanging Over ….. overtuigen spijt, verlangen en lust door hun expressieve toon, terwijl Mandigers in de persoonlijke, gospelachtige afsluiter Tell Me weemoedig vooruitblikt. Voorlopig ziet de Outlaw Express’ muzikale toekomst er echter zonnig uit.

***