Singer-songwriter Jackson Browne is nog altijd bekend om zijn indrukwekkende eerlijkheid op platen als zijn naamloze debuut (dat overigens toch de woorden Saturate Before Using op de cover heeft), For Everyman, Late For The  Sky enThe Pretender, waarop hij zijn eigen liefdesleven fileerde en de zelfmoord van zijn vrouw.

Dat de liefde hem nog altijd aanspreekt, lijkt niet meer dan logisch. Dat hij samen met bassist Rob Wasserman een dertig pagina’s lang fragment uit Woody Guthrie’s dagboek op muziek zette, is echter op zijn minst opvallend. Ook als je weet, dat Guthrie op die bladzijden beschrijft wat hij voelt voor de vrouw die later zijn tweede vrouw zou worden.

Dat deden ze blijkbaar vanwege de honderdste geboortedag van de sociaal bewogen folkzanger die op 14 juli 2012 valt. Ze zijn er dus in ieder geval op tijd bij……

Browne en Wasserman maakten oorspronkelijk een versie van ongeveer een kwartier, maar voor de radio vatten ze dat samen tot een minuut of vier.

Wij begrijpen dat inkorten helemaal. Zelfs vier minuten is al lang voor veel zenders. Toch vinden wij de oorspronkelijke versie veel mooier, al was het alleen maar doordat Browne ondanks zijn beperkte bereik als geen ander verlangen kan laten horen, ook in de tekst van een ander.

Beide versies zijn te horen via onderstaande link, dus vergelijken mag:

www.rollingstone.com/music/news/listen-jackson-browne-creates-epic-love-song-from-woody-guthries-diary-20110826