Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Tom Pintens – Tom Pintens

september 1st, 2011 at 7:00

Hoed af.

Vlaming Tom Pintens maakte al een indrukwekkende muzikale carrière. Hij was lid van het kameleontische Moondog Jr. en even dwarse opvolger Zita Swoon. Daarna zat hij in Flowers For Breakfast en 2000 Monkeys en was gastmuzikant bij wereldband Think Of One.

De muziek van zijn elf nieuwe songs is vertrouwd verrassend én natuurlijk in zijn grilligheid. Bovendien wordt die gespeeld door oude, even eigenwijze vrienden als Aarich Jespers, Kobe Proesmans (beiden Zita Swoon), Rudy Trouvé (dEUS, Dead Man Ray, Gore Slut)) en Mirko Banovic (2000 Monkeys). Het intieme, speelse resultaat sluit naadloos aan bij de weemoedige teksten die Pintens zingt. Toch verbaast deze solo-cd, want de teksten zijn deze keer Nederlandstalig en bovendien op twee na niet door hem geschreven, maar door Ellen Schoenaerts, zijn vriendin.

Met die combinatie van zowel onverwacht hoekige als soepele melodieën vol ruimtelijke sfeergeluiden en de afstandelijk, verwonderd gezongen teksten plaatst Pintens zichzelf stevig in de recente Nederlandstalige knutselmuziek. Hij blijft echter dichter bij afgeronde pop dan Spinvis en ook waait het huidige akoestische Zita Swoon langs.

Pintens is echter meer dan een navolger, want de songs passen hem als een oude jas. Ondanks hun meanderende vorm zijn ze direct een afgerond geheel en ze ondersteunen Schoenaerts’ intrigerende woorden op een natuurlijke manier, of die nu gaan over een jeugdherinnering, een modieuze camping of een stukgelopen burgermansbestaan. Met andermans stem zong Pintens paradoxaal genoeg zijn persoonlijkste plaat vol.

***1/2

Gepubliceerd in popmagazine Heaven 52, januari-februari 2008/no. 1

Comments zijn gesloten.