De nog steeds maar niet van de grond komende verkoop van EMI is al maanden een onderwerp waarop wij met regelmaat terugkomen.

De hele tragedie staat symbool voor de malaise in de platenindustrie, die gedeeltelijk door de grote platenlabels zelf is veroorzaakt. Meer in het bijzonder geldt dat voor de beleggers erin, die dachten de heel hoge koopprijs makkelijk te kunnen betalen, doordat die er vervolgens vele malen als winst uit zou rollen.

Wanneer zo’n belegger dan ook nog eens een hedge fund is in plaats van een muziekliefhebber, wordt het gekochte label na aankoop opgezadeld met torenhoge leningen, die bedoeld zijn om de aanschaf te betalen.

EMI zieltoogt dus al lang en zag door de jaren heen door desinteresse bij de managers allerlei grote namen vertrekken en dus de inkomsten die zij binnenbrachten.

De laatste in die lange rij is de al even hard kwijnende Robbie Williams, die zijn successen van enkele jaren geleden niet kon herhalen.

Williams heeft zijn miljoenencontract met EMI omgeruild voor een contract met Universal. Wat dat in cijfers precies betekent voor de EMI’s verkoopwaarde laat zich moeilijk becijferen, maar die vermindert er in ieder geval aanzienlijk door: Williams is in Amerika nog altijd niet doorgebroken, maar is een grote naam in Europa en een held in het Verenigd Koninkrijk:

www.hollywoodreporter.com/news/robbie-williams-leaves-emi-universal-252075