Songbook.

Met hun vorige cd Say I Am You begon dan toch langzaam het relatieve succes voor Deb Talan en Steve Tannen. Veel songs ervan werden in Amerika gebruikt in reclames en films, misschien wel van die romantische huilfilms waarnaar ze zich vernoemden. Ook in de romantische filmkomedie Alles Is Liefde zat een fragment.
Na de onverwacht intensieve optredens die dat veroorzaakte, trok het tweetal zich terug om te schrijven. Opnemen deden ze net als bij die voorganger bij henzelf thuis en bij hun bassist en drummer. Opnieuw zijn deze veertien nummers echter tot in de puntjes verzorgde folky popsongs met soepele melodieën.
Tannen zingt vier songs die net als zijn solowerk bescheiden elektrische accenten hebben, maar Talan zweeft zonder veel uithalen of contrasten boven de ingehouden semi-akoestische begeleiding. Daarmee wordt haar kinderstem bijna een extra instrument, net als de samen gezongen refreinen.
Dat misleidt op het eerste gehoor, want het verschil tussen die onderkoelde sirenenzang en de inhoud is opnieuw groot: de laconiek gezongen teksten zijn persoonlijke, soms claustrofobische miniatuurtjes over het destijds missen van een ouder, het onvermogen contact te maken met andere mensen, het verlies van onschuld en het verbreken van relaties.
Dat contrast lijkt minstens net zo groot als het feit dat Talan en Tannen verleden jaar trouwden en inmiddels een zoon hebben. Misschien opent én besluit de cd daarom met songs die zachtjes vastbeslotenheid en optimisme verraden.

***1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven bij Heaven 56, september-oktober 2008/no. 5