Right Place, Right Time: Live at Tipitina’s –Mardi Gras ‘89                               ***

Live At Montreux 1995                                                                                                    ***1/2

Let The Good Times Roll!

In de tijd van deze recent uitgekomen live-opnames was Dr. John’s carrière verzand. Zijn cd’s verkochten niet goed, maar Mac Rebennack en zijn gezellen maken op deze podia een vastbesloten swingende indruk.

In 1989 trad zijn band op tijdens het New Orleans-carnaval in het legendarische Tipitina’s, een kleine club waar het publiek tot bovenop het podiumpje staat. Met een gitarist, een percussionist, de vaak solerende saxofonist Amadee Castenell en als steeds drummer Herman Ernest III, bassist David Barrard en trompettist Charlie Miller speelt Mac Rebennack een selectie van zijn eigen klassiekers en andere uit de stad die hij symboliseert: Junko Partner, de nog maar zelden live gespeelde vroege nummers Renegade en I Walk On Guilded Splinters, maar ook Earl King’s Let The Good Times Roll. De band en Dr. John zijn in vorm en nemen hun publiek mee op hun grillige muzikale tijdreis.

Nog beter deden zij het in 1995 in Montreux. Opnieuw met Ernest, Barrard en Miller en een andere percussionist en gitarist, bij hem nooit blijvertjes, speelden ook New Orleans-legendes tenorist Alvin Red Tyler en baritonsaxofonist Ronnie Cuber mee in Dr. John’s band. Net als hij afkomstig uit de producer Cosimo Matassa’s studio, vanzelf vallen zij als vanzelf in de funkende grooves van Iko, Iko, Right Place, Wrong Time en Goin’ Back To New Orleans, afkomstig van Dr. John’s gelijknamige, ambitieuze comeback uit 1992. Miller, Tyler en Cuber soleren regelmatig, net als Dr. John zelf, in een bonte selectie second-line funk, rhythm ‘n’ blues en vroege pop. Wie moet kiezen, kope de veelzijdiger en twintig minuten langere laatste, maar wie een avondvullend optreden wil, schaffe beide aan.