Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Diverse Artiesten – Doo Wop: The R&B Vocal Group Sound 1950-1960

maart 19th, 2012 at 9:23

Fantastic Voyage  FVTD116

All 89 goed.

Oorpronkelijk is doo wop een zwarte close harmony-zangstijl die tot de rhythm ‘n’ blues gerekend wordt en waarin nonsenswoorden een belangrijke rol spelen in de refreinen. Ondanks deze precieze definitie is het exacte ontstaan van het genre moeilijk vast te stellen. Dat wordt wel in 1948 gedateerd, toen  the Orioles een hit hadden met Too Soon To Know.

Zeker is dat doo wop zich in de jaren vijftig snel ontwikkelde en razend populair werd: er ontstonden honderden, zo niet duizenden groepen. Toch werden de woorden ‘doo wop’ pas in 1955 voor het eerst gezongen in When You Dance van The Turbans, te horen op cd 2. Daarvoor zongen de mannelijke groepen allerlei andere nonsensikale, goed in het gehoor liggende klanken. Pas in 1961 werd de term ook op schrift gebruikt.

Deze drie cd’s laten in 89 songs min of meer chronologisch de ontwikkeling van  de doo wop horen. Bij de geselecteerde groepen zijn toenmalige grote namen als The Clovers, The Orioles, Clyde McPhatter & the Drifters,  The Dominoes, The Moonglows, James Brown & the Famous Flames, The Platters en The Miracles ft. Smokey Robinson. Van veel groepen zijn bovendien meerdere nummers opgenomen. Sommige acts zouden succesvol overstappen naar de soul van de jaren zestig of zelfs een genre uitvinden, anderen raakten eerst uit en vervolgens vergeten.

Op de eerste cd, waarop 1950 tot 1954 centraal staan, is de invloed van de gospel nog duidelijk te horen. Dat was niet zo gek, want de leden van de Platters waren voor hun doo wop-dagen bijvoorbeeld gospelzangers in de Mount Lebanon Singers. Toch is in I Didn’t Want To Do It van The Spiders al vroege rock ‘n’ roll hoorbaar in het ritme en de saxsolo en ook komt de term zelf in de tekst voor. The Midnighters’ Sexy Ways is daarvan eveneens een duidelijk voorbeeld. Dat blijven echter incidentele gevallen, want de doo wop werd een muzieksoort met even duidelijke kenmerken als melodische rijkdom. Dat bewijst deze boxset overduidelijk.

Tenslotte is deze driedebbelaar ook interessant vanwege de voor velen ongetwijfeld verrassende originele versies van O What A Night, Crying In The Chapel,Why Do Fools Fall In Love, Young Blood, Yakety Yak, Smoke Gets In Your Eyes, Youn Blood, Stay en Save The Last Dance For Me, die soms veel later (opnieuw) hits werden.

****

Gepubliceerd in popmagazine Heaven no. 75, november-december 2011

Comments zijn gesloten.