Het ACTA-verdrag (Ani Counterfeiting Trade Ageement) komt volgens de oorspronkelijke planning in stemming. Dat betekent dat het Europees Parlement in juni stemt over het anti-piraterijverdrag.

Dat gebeurt dus ondanks de vele protesten in tal van Europese landen en een onderzoek dat het Europese Hof van Justitie onlangs aankondigde.

Het Europees Parlement wilde de uitkomst van dat onderzoek afwachten, maar vindt het nu te lang duren: het zou wil twee jaar kunnen duren voor het onderzoek is afgerond.

Bovendien bleek het Internationaal Handelscomité van het Europees Parlement tegen zo’n onderzoek.

Nu is de volgende stap het verslag van de parlementaire rapporteur van het parlement in de laatste week van april. Die brengt verslag uit aan de Commissie voor Handel en die doet vervolgens een voorstel met stemadvies aan het Europees Parlement.

Als het Europees Parlement dan met het verdrag instemt, moeten alle individuele parlementen van de individuele lidstaten nog akkoord gaan en dat zal zeker geen sinecure worden. Er zijn immers op dit moment nog allerlei landen tegen, waaronder Duitsland, Tsjechië en eventueel Nederland.