Vanaf vandaag is een postume track van Levon Helm te koop. Toast to freedom werd in de zomer van 2011 opgenomen in Helm’s studio met zanger/gitarist Carl Carlton en gitarist Larr Campbell as producers. Het nummer verschijnt ter ere van de vijftigste verjaardag van Amnesty International op de Internationale dag van de persvrijheid.

Carlton, die  zijn cd’s met the Songdogs steevast bij Helm opnam, kwam met het muzikale idee en een vrijwel complete tekst. Hij benaderde achtereenvolgens de mensenrechtenorganisatie, Campbell en Helm.

Nadat de ritmetrack was opgenomen, benaderden Carlton en Campbell een hele reeks sterren. Onder anderen Donald Fagen, the Blind Boys of Alabama, Keb Mo, Axelle Red, Kris Kristofferson, Warren Haynes, Marianne Faithfull, Taj Mahal, Arno, Angelique Kidjo, Rosanne Cash, Eric Burdon en filmster Ewan McGregor hun medewerking toe.

Toch is het direct herkenbaar als een archetypische Carlton-song voor wie zijn werk kent.

Vanavond speelt een band het nummer ook in de Tonight Show van Jay Leno. Wie daar in zitten, is nog onduidelijk, maar er is keuze genoeg…

Alles over de song, de video van het bijna zeven minuten durende nummer en de ‘making of’ is te vinden op: http://toasttofreedom.org

Benieuwd naar de vier cd’s van man achter het idee?

www.carlcarlton.de