Het in totaal zeven dagen durende New Orleans Jazz and Heritage festival is een uniek festival doordat zo ongeveer de hele lokale en regionale muziekgemeenschappen er acte de présence geven.

Achter de ruggen van acts als Eagles, Beach Boys en Springsteen treden immers dagelijks tientallen groepen en artiesten op die alleen bij een kleine groep niet-Amerikaanse muziekliefhebbers bekend zijn en soms zelfs dat niet eens.

Toch is dat niet de grootste verdienste van de New Orleans Jazz and Heritage Foundation, de organisatie die JazzFest organiseert.

De al in 1970 opgerichte organisatie exploiteert JazzFest om met de winst haar doelen te kunnen verwezenlijken.

Die staan samengevat op: www.jazzandheritage.org/about-us

Hoewel dat soort missies zelden onder woorden wordt gebracht in mooie zinnen, is het toch de moeite van het vertalen waard:

Het promoten, in stand houden, continueren en aanmoedigen van muziek, kunst, cultuur en erfgoed van gemeenschappen in Louisiana door festivals, programma’s en andere culturele, onderwijskundige, burgerschaps- en economische activiteiten.

Die site biedt veel informatie over concrete activiteiten, maar in dit artikel krijgt de Foundation ook de kans zichzelf voor te stellen:

www.nola.com/jazzfest/index.ssf/2012/05/new_orleans_jazz_and_heritage_1.html