Het Anti Counterfeit Trade Agreement wordt definitief  niet ondertekend door Nederland. Dit is het gevolg van een stemming in de Tweede Kamer op dinsdag 29 mei.

De tekst van dit verdrag was al langer het onderwerp van kritiek, bijvoorbeeld van de fractie van Groen Links in het Europees Parlement en van belangenorganisaties van illegale downloaders.

Zij vreesden dat individuele downloaders zouden worden aangepakt als gevolg van dit verdrag, als het eenmaal in werking getreden zou zijn.

Die kans werd steeds kleiner. Weliswaar was de Europese Commissie voor, maar alle parlementen van de 26 lidstaten moesten de tekst individueel ook nog aannemen.

Er was uitgebreid verzet in bijvoorbeeld Frankrijk en Tsjechië en ook onze Tweede Kamer protesteerde al eerder tegen de voorgestelde verdragstekst.

Minister Verhagen beloofde toen die voor te leggen aan het Europese Hof en te wachten op de uitspraak, ondanks dat het Europees Parlement het verdrag deze zomer in stemming zal brengen.

Zo ver hoeft het nu niet meer te komen, want vandaag werden twee moties aangenomen: een van de Kamerleden Verhoeven (D66) en Schaart (VVD) waarin werd opgeroepen het ACTA definitief niet te ratificeren en een motie van de PVV waarin werd opgeroepen het verdrag definitief niet te ondertekenen.

Beide moties werden gesteund door een meerderheid: ACTA wordt niet ondertekend, zelfs niet als het wordt aangenomen door het Europees Parlement:

https://docs.google.com/viewer?url=http://www.tweedekamer.nl/images/29-05-2012_tcm118-228307.pdf

Eerdere berichten over het ACTA-verdrag vind je in de categorie Dossier: Crisis in de platenbranche.