Ruim een jaar geleden besliste de Engelse regering dat de gemeente Liverpool onderzoek moest doen naar de gevlogen van de sloop van het geboortehuis van drummer en ex-Beatle Ringo Starr.

Eind arpil kwam dat bericht, met daarbij de voetnoot dat zo’n onderzoek wel een jaar kon duren.

Het werden uiteindelijk veertien maanden, maar nu is er dan een beslissing. Starr’s geboortehuis aan Madryn Street wordt opgeknapt. Dat hebben Liverpool’s burgemeester Joe Anderson en minister Shapps (Huisvesting) op donderdag juni bekendgemaakt.

Liverpool wilde het hele blok aan Madryn Street in achterstandswijk Toxteth slopen om er nieuwbouw te kunnen plegen.

Bovendien wordt veertien miljoen pond gereserveerd om omliggende huizen te restaureren, opdat het straatbeeld intact blijft.

De huizen waar John Lennon en Paul McCartney opgroeiden werden eerder al definitief gespaard. Ze zijn van de National Trust zijn, de Britse monumentenzorg, en zijn vaste onderdelen van speciale Beatles-rondritten, net als het geboortehuis van George Harrison.

Opvallen detail is overigens, dat Ringo’s geboortehuis ook inderdaad niet veel meer is dan dat. Starr woonde er alleen tijdens de eerste drie jaar van zijn leven:www.telegraph.co.uk/culture/music/the-beatles/9331625/Ringo-Starr-former-Beatles-birthplace-saved-after-public-backlash.html

Eerdere berichten over het wel en wee van Ringo Starr’s geboortehuis vind je elders op deze site.