Het bestuur van IMPALA, de belangorganisatie van Europese onafhankelijke labels, heeft op donderdag 18 juli vergaderd over de overname van de muziekmaatschappij EMI Music door Universal Music.

Die vergadering is opvallend, want IMPALA heeft in het directe verleden al een aantal keren duidelijk telling genomen tegen die overname en die ook toegelicht aan de Europese Commissie.

Die mening werd bevestigd door Helen Smith, de voorzitter van IMPALA. Zij meldde in een verklaring dat IMPALA oppositie blijft voeren tegen de overname.

Redenen daarvoor zijn dat volgens IMPALA een te grote machtsconcentratie zich niet beperkt tot het digitale domein, maar ook effecten heeft op de fysieke markt en de beperktere toegang tot media exposure voor nieuwe artiesten. Daarmee wordt vervolgens dus ook de positie van independents om nieuw talent te tekenen verder ondermijnd.

Vermoedelijk moesten de rangen intern gesloten worden na de uitlatingen van IMPALA’s co-president Patrick Zelnik, die ook eigenaar is van de Franse independent Naive. Die liet onlangs in de Financial Times opvallend genoeg juist positief uit over een overname van EMI Music door Universal.

Het verband met het eventueel te koop komen van Virgin Records speelt daarbij een directe rol, want oprichter Richard Branson zou zijn voormalige label wil terugkopen.

Branson benaderde Zelnik onlangs om een rol te spelen bij het dan verzelfstandigde Virgin. De twee kennen elkaar al lang, want Zelnik werkte in de jaren tachtig voor Virgin France.